Späť
trasa č. 26 Link trasy: http://trasy.gpsteam.eu/index.html?trasa=26
Nitrianske Pravno - sedlo Javorinka - Fackovske sedlo - Vricke sedlo - Vysehradske sedlo - Styri Chotare - Nedozery - Nitrianske Pravno
Vizualizácia v CMAPS:
Primárna oblasť Strážovské vrchy
Druhá oblasťMalá Fatra
Tretia oblasťŽiar

Narocna celodenna okruhova trasa veduca cez 3 pohoria.
Na uvod cca. 12 km stupajuceho asfaltu z Nitrianskeho Pravna cez Tuzinu az tesne pod sedlo Gapel (oznacovane aj sedlo Cicerman). Je to cykloturisticka trasa. Odtial vychodnym traverzom vrchu Javorinka po lesnej ceste (nie po cervenej znacke) do sedla Javorinka.
Dalej stale po cervenej turistickej znacke az do pohoria Ziar.
Usek do Fackovskeho sedla je pekny singletrail. Hned za sedlom Javorinka v stupani nas zlaka traverz kopca Javorina zo zapadu. Tato cesta sa po chvile meni na chodnik a nakoniec skonci pri polovnickej posiedke. Odtial treba potlacit cez luku naspat na znacku. Oproti znacke sme moc neusetrili. Po zjazde sedla pod Priecnou nas caka stupanie, v ktorom treba chvilu aj potlacit. Nasleduje super singletrail, ktory skonci tlacenim do prudkeho stupaku na Homolku (cca. 20 minut tlacenia). Potom prudky zjazd popri vleku do Fackovskeho sedla, kde sa treba posilnit v restike.
Z Fackovskeho sedla do lesnych cestach s peknymi vyhladmi a miernejsimi prevyseniami. Neskor zjazdom do Vrickeho sedla. V useku Vricke sedlo - Zavozy je hodne tlacenia (asi polovica useku, cca. 40 min). Aj povrch je narocny - kamenisty, rozryty od motoriek. Treba vydrzat. Mozno sa to da aj obist, ale radsej sme to neskusali. Zo Zavozov zjazdik. Nam sa podarilo zbehnut zo znacky a ocitli sme sa pri chate na luke (vedie tade cyklotrasa). Nakoniec sme nasli spravnu cestu do sedla medzi Zavozmi a Gastanom, kde sme sa napojili naspat na znacku.
Dalej sa pokracuje po peknych lesnych cestach az do sedla Vysehrad. Vysehrad sme obisli z vychodu. Krizom cez luku sme sa dostali k vysielacu odtial cca. 100m priamo cez les, kde sme sa napojili naspat na znacku. Na mape sa nachadza aj cesta cez luku, tato ale bude asi nizsie, ako sme isli my.
Zo sedla za Vysehradom (zaver Certovej Doliny) je Ziar uplne bezproblemovy - siroke lesne cesty, vhodne aj na trekingovy bike. Je mozne zbehnut viacerymi znackami do N.Pravna. My sme si vybrali modru zo Styroch chotarov. Potom cez Nedozery a statnou cestou do N.Pravna.
 
Dĺžka 67 km Prevýšenie 2300 m Súbor: PLT
Kondícia +++++ Technika +++++ Krajina +++++
Autor Palo TT Pridaná 2006-10-18 02:29:05

 
Autor:  Palo TT  Názov:    Pridaná: 2010-01-17 14:50:29Príloha: Obrázok
sedlo Javorinka
Autor:  Palo TT  Názov:    Pridaná: 2010-01-17 14:50:29Príloha: Obrázok
pohlad na Klak z Priecnej
Autor:  Palo TT  Názov:    Pridaná: 2010-01-17 14:50:29Príloha: Obrázok
Vyhlady medzi Fackovskym a Vrickym sedlom
Pridať komentár
Názov         Autor*   
Komentár*
Súbor
22 plus 8 rovná sa *prosím spočítaj čísla *povinné údaje
Súbor: max. 150KB (plt,jpg)
Komentár:
V prípade vloženia PLT súboru, vkladajte optimalizované logy (rádovo max. stovky bodov trasy v súbore) a nie aktívne logy s mnohými tisíckami bodov. Reťazce začínajúce http:// alebo www. budú automaticky zobrazené ako linky
Link na inú trasu na tejto stránke je možné zadať: #číslotrasy napr. #14
Link na iný POI bod na tejto stránke je možné zadať: *číslobodu napr. *11
Vizualizačný link trasy s markerom na mape je možné zadať: *xZEMDLZKAyZEMSIRKA napr. *x48.46001y17.27472